AMADMANI NA USTAV IZ 1974

Go down

AMADMANI NA USTAV IZ 1974 Empty AMADMANI NA USTAV IZ 1974

Komentar  Istorija Jugoslavije on Sat Aug 15, 2009 11:53 am

Amandmani na Ustav iz 1974. godine


Reforme jugoslovenske države nastavljene su amandmanima iz 1981. i 1988. godine. Amandmani I-VIII usvojeni 3. jula 1981. sadrže principe o kolektivnom radu, odlučivanju i odgovornosti. Idejno-politička argumentacija ovih amandmana je počivala na tezi da je individualizacija funkcija odlučivanja i upravljanja u sukobu sa prirodom društvene svojine, društvenim samoupravljanjem, delegatskim sistemom i ravnopravnošću naroda i narodnosti. Praksa je međutim pokazala da je generalna primena principa kolektivnog odlučivanja i upravljanja dovela do blokade i apsurda operativnu stranu poslovanja i obezbeđenje njenog kontinuiteta, izazivajući na drugoj strani depersonalizaciju odgovornosti, pojavu bez presedana u savremenoj istoriji.

Po ovim amandmanima predsednik i potpredsednik Skupštine SFRJ i predsednik veća Skupštine SFRJ birani su na godinu dana. Određeno je da za predsednika SIV-a ne može biti birano isto lice dva puta uzastopno, a članovi SIV-a mogli su biti birani najviše dva puta uzastopno na istu funkciju.

Amandmani IX-XLVIII, usvojeni 25. novembra 1988, proširili su osnovu za jedinstveno jugoslovensko tržište i u izvesnoj meri zakonodavna prava federacije. Sačuvano je načelo konsenzusa u odlučivanju o bitnim pitanjima na nivou federacije.

Usvojena je zakonska odredba da je himna SFRJ "Hej Sloveni". Pre toga naziv himne regulisan je Zakonom o upotrebi grba, zastave i himne od 22. aprila 1977. Tako je jugoslovenska država tek pri kraju svog postojanja i zvanično dobila himnu.

Istorija Jugoslavije
Istorija Jugoslavije
Admin

Anzahl der Beiträge : 417
Anmeldedatum : 2009-08-13

http://istorija-jugoslavije.bosnianforum.com

Na vrh Go down

Na vrh


 
Permissions in this forum:
Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu