BIOGRAFIJA

Go down

20090818

Komentar 

BIOGRAFIJA
Cvijetin MijatovićCvijetin Mijatović - Majo (1913-1993), društveno-politički radnik, predsednik Predsedništva SFRJ od 1980. do 1981. godine i narodni heroj Jugoslavije.


Biografija

Rođen je 8. januara 1913. godine u mestu Lopare, kod Tuzle. Potiče iz siromašne porodice, njegov otac Ilija bio je seoski zanatlija. Osnovnu školu je završio u rodnom mestu, a gimnaziju u Tuzli. Godine 1932. upisao je Filozofski fakultet u Beogradu.

Omladinskom pokretu pristupio je još u višim razredima gimnazije u Tuzli. Po dolasku na Beogradski univerzitet uključio se u redove studentske omladine i intenzivno učestvovao u svim njenim akcijama i demonstracijama. Član Komunističke partije Jugoslavije je od 1934. godine, a od 1934. do 1936. je bio član Univerzitetskog komiteta KPJ.

Zbog komunističke delatnosti uhapšen je i osuđivan, a 1935. godine je bio u koncentracionom logoru u Višegradu.

Godine 1936. postao je instruktor Pokrajinskog komiteta KPJ za Srbiju, a 1938. godine je upućen u Bosnu, da radi na stvaranju novih partijskih organizacija. Po povratku iz Bosne, 1939. godine, postao je član Mesnog komiteta KPJ za Beograd. Godine 1940. ponovo je poslat u Bosnu, gde je u Tuzli i okolini, radio na stvaranju i jačanju partijskih organizacija.

Posle Aprilskog rata i okupacije Kraljevine Jugoslavije, Cvijetin je aktivno radio na organizovanju i pripremanju ustanka. Najveći deo rata proveo je u Istočnoj Bosni, na raznim rukovodećim vojnim i političkim dužnostima.

Juna 1941. godine postao je politički komesar Štaba partizanskih odreda za Tuzlansku oblast. Kasnije je obavljao dužnost političkog komesara Birčanskog NOP odreda, člana Operativnog štaba za Istočnu Bosnu, političkog komesara Šeste istočno-bosanske brigade i dr.

Od juna 1943. godine bio je sekretar Oblasnog komiteta KPJ i sekretar Oblanog komiteta Narodnooslobodilačkog fronta za Istočnu Bosnu. Bio je član ZAVNOBiH-a i član AVNOJ-a, od drugog zasedanja u Jajcu, novembra 1943. godine.

Posle oslobođenja Jugoslavije bio je narodni poslanik Skupštine NR BiH i Skupštine FNRJ.

Aprila 1945. godine bio je ministar u prvoj vladi Bosne i Hercegovine. Posle toga je bio predsednik Vlade, a zatim član Izvršnog veća Narodne skupštine NR BiH.

Aprila 1957. godine postavljen je za direktora lista "Komunist", organa Saveza komunista Jugoslavije. Bio je član CK SKJ i član Izvršnog komiteta CK SK BiH, član SSRN Jugoslavije i član centralnog odbora SSRN BiH.

Posle Titove smrti bio je član Predsedništva SFRJ, a od 15. maja 1980. do 15. maja 1981. godine predsednik Predsedništva SFRJ.

Cvijetinova druga supruga bila je poznata jugoslovenska glumica Mira Stupica. Cvijetinova kćerka, iz prvog braka, bila je Mira Mijatović, članica novotalasnog benda Via Talas, poznatog po pesmama "Sama" i "Rudi". Mira je sredinom osamdesetih umrla od predoziranja drogom.

Nosilac je Partizanske spomenice 1941. i drugih visokih jugoslovenskih odlikovanja. Ordenom narodnog heroja odlikovan je 27. novembra 1953. godine.
avatar
Istorija Jugoslavije
Admin

Anzahl der Beiträge : 417
Anmeldedatum : 2009-08-13

http://istorija-jugoslavije.bosnianforum.com

Na vrh Go down

Share this post on: diggdeliciousredditstumbleuponslashdotyahoogooglelive

 
Permissions in this forum:
Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu