ISTORIJA JUGOSLAVIJE
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

BORBA ZA MEĐUNARODNO PRIZNANJE NOVE JUGOSLAVIJE

Go down

BORBA ZA MEĐUNARODNO PRIZNANJE NOVE JUGOSLAVIJE Empty BORBA ZA MEĐUNARODNO PRIZNANJE NOVE JUGOSLAVIJE

Komentar  Istorija Jugoslavije Mon Mar 01, 2010 8:26 am

BORBA ZA MEĐUNARODNO PRIZNANJE NOVE JUGOSLAVIJE


Stav Saveznika prema nasoj narodnooslobodilackoj borbi

Iako je narodnooslobodilacki pokret na celu s KPJ postizao sve vece uspjehe i bio jedina prava snaga koja se borila za oslobodenje jugoslavenskih naroda i narodnosti, dugo vremena nije imao punu podrsku Saveznika. Oni su priznavali jugoslavensku vladu u izbjeglistvu, a to znaci da su racunali s obnovom stare Jugoslavije. Istina o narodnooslobodilackoj borbi nije se vise mogla prikrivati nego je sve vise prodirala u svijet.


Glavni cilj oslobodilacke borbe koju su jugoslavenski narodi i narodnosti vodili na celu s KPJ protiv okupatora i domacih izdajnika bio je stvaranje nove Jugoslavije. Nije moglo biti nikakva povratka na staro jer se u narodnooslobodilackoj borbi stvarala nova zajednica ravnopravnih naroda i narodnosti, u kojoj ce se izgraditi pravednije drustvo. Za ostvarenje toga velikog cilja rukovodstvo NOP-a na celu s Titom moralo je ulagati velike napore da uvjere Saveznike o pravoj istini, tj. tko je nosilac oslobodilacke borbe. Vlade Velike Britanije i SSSR-a sve su se potpunije upoznavale sa stvarnom situacijom u Jugoslaviji. Osim toga, vladu Velike Britanije upoznavali su sve vise s tom istinom i njezine vojne misije, koje su vec u proIjece 1943. uspostavile vezu s Vrhovnim stabom i nekim drugim stabovima.


Konferencija u Teheranu 1943. god.

Prodor istine o NOB-u u Jugoslaviji primorao je Saveznike da znatno vecu paznju obrate jugoslavenskom ratistu. Oni su bili posve upoznati s cinjenicom da je NOVJ glavni nosilac oslobodilacke borbe u zemlji. Taj zaokret u politici Saveznika prema NOB-e dosao je prvi put jace do izrazaja na medusaveznickoj konferenciji u Teheranu potkraj 1943. god. Na njoj su sudjelovali predsjednik SAD Roosevelt, britanski predsjednik vlade Churchill i predsjednik Sovjeta narodnih komesara SSSR-a Staljin. Na tom veoma znacajnom sastanku postignuti su dogovori o daljnjoj zajednickoj suradnji velikih saveznickih sila u vodenju rata protiv Njemacke i Japana. Razmatrano je i pitanje Jugoslavije. Zakljuceno je da se pruzi znatna pomoc NOVJ u ratnom materijalu, opremi i hrani te da se omoguci prebacivanje partizana ranjenika u 1taliju. Time su NOVJ sluzbeno priznale saveznicke sile kao saveznicku armiju i istaknuto je veliko znacenje njene uloge u ratu s njemackim snagama na Balkanu.
Konferencija u Teheranu bila je, prema tome, prava prekretnica u drzanju Saveznika prema narodnooslobodilackoj borbi. Nakon toga dolazi i do promjene u jugoslavenskoj emigrantskoj vladi. 1z nje su izasli predstavnici reakcionarne velikosrpske politike, a mandat za sastav nove vlade dobio je Ivan Subasic. On je pripadao onim gradanskim politicarima u emigraciji koji su pristajali na sporazumijevanje s rukovodstvom NOP-a.


Sporazum Tito-Subasic 1944. god.

Drugo zasjedanje AVNOJ-a svojim je povijesnim odlukama oznacilo i cvrst korak u borbi za medunarodno priznanje nove Jugoslavije. Saveznici su se upoznali s odlukama Drugog zasjedanja i priznali Nacionalni komitet, ali to priznanje jos nije bilo potpuno. Oni su naime jos uvijek priznavali i emigrantsku vladu. Nastojali su da nakon promjene u njoj dode do sporazuma izmedu Nacionalnog komiteta i nove emigrantske vlade na celu sa Subasicem. Zapadni Saveznici tezili su na taj nacin bar donekle omoguciti povratak kralju u zemlju i ocuvati svoj utjecaj u J ugoslaviji.


Rukovodstvo NOP-a prihvatilo je pregovore s novom emigrantskom vladom kako bi se ubrzalo priznanje nove Jugoslavije i razvili bolji odnosi sa Saveznicima. Tako je u lipnju 1944. doslo na Visu do sklapanja sporazuma izmedu Tita, predsjednika Nacionalnog komiteta, i Subasica, predsjednika emigrantske vlade. Subasic je primio obavezu da ce njegova vlada biti sastavljena od politicara koji nisu djelovali protiv NOP-a. Obavezao se da ce takva vlada izdati deklaraciju kojom priznaje AVNOJ i Nacionalni komitet, te da ce odati puno priznanje NOP-u i pruziti mu daljnju podrsku. Takoder je emigrantska vlada osudila politiku izdajnika u zemlji, pozivajuci narod da odlazi u NOB. Dogovoreno je da se konacno uredenje nove Jugoslavije rijesi po volji naroda poslije oslobodenja zemlje.
Sporazurn Tito-Subasic znacio je velik uspjeh rukovodstva NOP-a u borbi za medunarodno priznanje nove Jugoslavije.
Istorija Jugoslavije
Istorija Jugoslavije
Admin

Anzahl der Beiträge : 417
Anmeldedatum : 2009-08-13

https://istorija-jugoslavije.bosnianforum.com

Na vrh Go down

Na vrh


 
Permissions in this forum:
Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu