ISTORIJA JUGOSLAVIJE
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

RASPLAMSAVANJE NOB-E

Go down

RASPLAMSAVANJE NOB-E Empty RASPLAMSAVANJE NOB-E

Komentar  Istorija Jugoslavije Fri Mar 05, 2010 11:13 am

RASPLAMSAVANJE NOB-E (1943-1944)


Borbe nakon kapiltulacije Itallje

Kapitulacija fasisticke Italije, 8. rujna 1943, imala je osobito znacenje za daljnji razvoj NOB-a, jer su talijanske vojne snage, uz njemacke, bile glavni stup okupacionog sistema u Jugoslaviji. Od toga trenutka nastaje ubrzana i teska borba izmedu jedinica NOVJ i neprijateljskih snaga za jadransku obalu. To je podrucje bilo veoma znacajno za daljnje sirenje i jacanje NOB-a, a isto tako i za teznje Nijemaca u podizanju obrane Balkanskog poluotoka od moguceg iskrcavanja Saveznika.


U vrijeme kapitulacije Italije jedinice NOVJ uspjele su da razoruzaju glavninu talijanskih jedinica, zaplijenivsi pri tome velike kolicine oruzja. Te su se akcije vodile uz siroku podrsku naroda na podrucju Crne Gore, Dalmacije, Hrvatskog primorja, Istre i Slovenskog primorja, tj. u krajevima koji su se nalazili pod talijanskom okupacijom. U tim borbama bila je oslobodena gotovo cijela jadranska obala. Nastupilo je masovno prilazenje naroda u jedinice NOVJ. Osobito je ojacala djelatnost partizanske mornarice na Jadranu.


Neprijatelj poduzima novu ofenzivu

Pojacani napori njemacke vojske da se oslabe pozicije sto ih je NOVJ ucvrstila dosegli su svoj vrhunac u zimskim ratnim operacijama 1943-1944. god. na podrucju Slovenije, dije1ova Hrvatske, zatim u istocnoj Bosni, Crnoj Gori, Sandzaku, te u Makedoniji. Neprijatelj je upotrijebio taktiku napadanja snaga NOVJ istodobno na vise mjesta. Unatoc toj sirini i zamahu akcija, Nijemci nisu uspjeli postici cilj. NOVJ je uspjela zadrzati sredisnji dio jugoslavenskog ratista i ojacati svoje snage stvaranjem novih velikih vojnih jedinica - divizija i korpusa. Uz to su porazi Nijemaca na svim vanjskim bojistima vodili Njemacku u bezizgledan polozaj.
Istorija Jugoslavije
Istorija Jugoslavije
Admin

Anzahl der Beiträge : 417
Anmeldedatum : 2009-08-13

https://istorija-jugoslavije.bosnianforum.com

Na vrh Go down

Na vrh


 
Permissions in this forum:
Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu