ISTORIJA JUGOSLAVIJE
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

USTAV SR JUGOSLAVIJE

Go down

USTAV SR JUGOSLAVIJE Empty USTAV SR JUGOSLAVIJE

Komentar  Istorija Jugoslavije Sat Aug 15, 2009 11:59 am

Ustav Savezne Republike Jugoslavije, 27. april 1992.


Tokom 1991. i 1992. došlo je do raspada SFRJ koji je izveden metodom oružane secesije uz podršku i pomoć stranih država. U slučaju Jugoslavije nije poštovano načelo teritorijalne celovitosti i njenih međunarodno priznatih granica. Suprotno međunarodnom pravu, republičke granice, koje nikada nisu pravno utvrđene i obeležene, postale su granice suverenih država. Pravo naroda na samoopredeljenje vezano je za federalne jedinice i one su postale njegovi nosioci.

Posle međunarodnog priznavanja Slovenije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine, Srbija i Crna Gora su odlučile da nastave život u zajedničkoj državi. Savezno veće SFRJ usvojilo je Ustav Savezne Republike Jugoslavije. Država je definisana kao suverena savezna država zasnovana na ravnopravnosti građana i ravnopravnosti republika članica. Saveznu Republiku Jugoslaviju sačinjavale su Republika Srbija i Republika Crna Gora.

Savezna država je preko svojih organa utvrđivala politiku, donosila i izvršavala savezne zakone, druge propise i opšte akte. Njeni organi su bili Savezna skupština koju su sačinjavali Veće građana i Veće republika, predsednik republike, Savezna vlada koju su sačinjavali predsednik, potpredsednik i ministri, Savezni sud, savezni državni tužilac i Narodna banka Jugoslavije.

[You must be registered and logged in to see this link.]
Istorija Jugoslavije
Istorija Jugoslavije
Admin

Anzahl der Beiträge : 417
Anmeldedatum : 2009-08-13

https://istorija-jugoslavije.bosnianforum.com

Na vrh Go down

Na vrh


 
Permissions in this forum:
Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu